Vilka typer av data kan appar komma åt på din android?

Vilka typer av data kan appar komma åt på din android?

Vilka typer av data kan appar komma åt på din android telefon när du laddare ner dem? När du registrerar dig på en app marknadsplats eller ladda ner enskilda appar, kan du bli tillfrågad om tillåtelse att låta dem få tillgång till informationen på din android telefon. Vissa appar kanske kan begära tillgång till:

  • dina telefon och e-postkontakter
  • samtalsloggar
  • internet data
  • kalenderdata
  • data om din android telefons position
  • enhetens unika ID
  • information om hur du använder själva appen

Vissa appar behöver komma åt dessa uppgifter endast för att fungera, andra begär tillgång till data som inte är relaterade till syftet med appen.

Om du medger tillgång till informationen när du använder din android, kan den som begärt tillgång till informationen lagra den oavsett om de är app utvecklare, app marknadsplatser eller annonsör/annonsnätverk. Och om de lagrar dina data, kan de även dela den med andra företag.

Hur kan jag veta vilken information en app kan komma åt?

Det är inte alltid lätt att veta vilka uppgifter en specifik app kommer att komma åt, eller hur informationen kommer att användas. Innan du laddar ner en app, fundera på vad du vet om dem som skapade appen och hur de jobbar. App marknadsplatser kan i vissa fall erbjuda information om företaget som utvecklat appen, om utvecklaren tillhandahåller denna information. Om utvecklaren inte tillhandahåller någon kontaktinformation, som en webbplats eller en e-postadress, kan appen vara mindre pålitlig.

Om du använder ett Android operativsystem, kommer du att ha möjlighet ta del av den information som appen begär precis innan du installerar en app. Läs detta noga; det är värdefull information som talar om för dig vilken information en app kommer åt på din android telefon. Fråga dig själv om behörigheterna är vettigt med tanke på appens syftet, till exempel så finns ingen anledning för en e-bok eller wallpaper app att läsa dina textmeddelanden.

Varför begär appar tillgång till lokaliseringsuppgifter?

Vissa appar använder specifika lokaliseringsuppgifter för att ge dig kartor, kuponger för närliggande butiker eller information om vem du kanske känner närheten. Några delar lokaliseringsuppgifter med annonsnätverk, vilket de kan kombinera med annan information i sina databaser för att skicka riktade annonser baserat på dina intressen och var du befinner dig.

När en app har din tillåtelse att komma åt dina lokaliseringsuppgifter, kan den göra så tills du ändrar inställningarna på telefonen. Om du inte vill dela din position med annonsnätverk, kan du stänga av platstjänster i telefonens inställningar. Om du gör det, kommer appar inte att kunna ge dig information baserat på dina lokaliseringsuppgifter om du inte anger var du befinner dig själv.

Telefonen använder allmänna uppgifter om din position så att telefonen och din operatör effektivt kan styra samtal. Även om du stänger av lokaliseringsuppgifter i telefonens inställningar, kan det inte vara möjligt att helt stoppa den från att sända dina lokaliseringsuppgifter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s