Vattentäta mobiler: Samsung Galaxy S4 Active vs. Sony Xperia Z

vattentäta mobiler2Vattentäta mobiler är en trevlig idé, men de har aldrig varit så bra, men nu är Samsung Galaxy S4 Active och Sony Xperia Z här!

Casio gjorde en serie av robusta mobiler för några år sedan, men de har alltid varit en besvikelse på ett eller annat sätt, med långsamma processorer, dåliga skärmar och föråldrad programvara. Utanför den japanska marknaden, där mobil är vattentät, var du tvungen att göra ett val som konsument: köp en bra mobil och stå ut med oro vid besvärliga fall (lev med ständig rädsla för att tappa eller blöta ner din telefon), eller köpa ett sämre mobil som är redo för alla elementen.

Men de nya mobilerna från Samsung och Sony gör att du inte behöver göra ett sådant val längre. Sonys Xperia Z och Samsungs Galaxy S4 Active (den vattentät version av den omåttligt populära Galaxy S4) finns nu i butiken. Båda telefonerna har stora, högupplösta skärmar, snabba processorer, bra kameror, och kanske viktigast av allt, tunn och lätt design som motsäger det faktum att de faktiskt är vattentäta. Har dessa nya mobiler öppnat en värld där alla våra android mobiler är vattentät och gör det så stor skillnad att inte ha en vattentät telefon vid normalt dagligt bruk?

Vattentät Samsung Galaxy S4 Active

 Vattentät Samsung Galaxy S4 Active

Vattentät Samsungs Galaxy S4 kommer sannolikt att vara den mest populära mobilen i år, och av goda skäl. Den har bra prestanda, en stor skärm, en utmärkt kamera, och mer programvara än du förmodligen kommer ha tid eller lust att använda. S4 Active är utan tvekan den mer intressant mobilen: det ger exakt samma upplevelse som standard S4, men tål samma behandling som Sonys Xperia Z.

S4 Active ser ännu bättre än den vanliga utgåvan, förutsatt att du får tag i den i rätt färg. S4:s vanliga meny och tillbaka touch kappar har ersatts med hårda knappar på Active, och baksidan av telefonen har gummi vadderade gavlar med dekorativa nitar för att beteckna en något mer robust utseende.

S4 Active klarar dunkar och plask med eftertryck, och pressterar lika bra blöt som den gör torr. Men det bästa är att ingenting är annorlunda: trots dess förmåga att tåla vatten, erbjuder S4 Active nästan samma upplevelse som standard S4, vilket minst sagt är beundransvärt.

Den enda märkbara skillnaden mellan enheterna är i kamerans upplösning, S4 Active har en 8 megapixel kamera i motsats till den högre upplösning 13 megapixel kamera på vanliga S4 (displayen på S4 Active är en LCD istället för AMOLED som används på S4, men du kommer inte hitta någon skillnad mellan de två skärmarna vid vanligt bruk). I praktiken blir bilderna lika bra som med den vanliga modellen, och kameran appen innehåller alla Samsungs konstiga fotograferingslägen. Samma kan sägas om resten av programvaran i S4 Active: det har inte missa något du skulle hitta i standardmodellen. I själva verket är det svårt att hitta en anledning att välja standard modellen av S4 istället för S4 Active.

Vattentät Sony Xperia Z

Vattentät Sony Xperia Z

Vattentät Sony Xperia Z har alla positiva egenskaper som den vanliga Xperia erbjuder, vacker och ergonomiskt utmanade design, imponerande funktioner som spar batteri, och dessutom en vatten – och dammtät konstruktion.

Tyvärr medföljer även alla Z:s negativa egenskaper, såsom dess daterade mjukvara, dåliga betraktningsvinklar och inte helt felfri prestanda. Ändå kallas Xperia Z den bästa telefonen Sony någonsin har gjort. Faktum är att detta är den enda vattentäta mobilen, men Z övertygar inte bredvid bättre alternativ som HTC One, Samsung Galaxy S4, och iPhone 5, även om de kommer väldigt sent in i matchen.

Sonys påståenden om deras tätskikt backas upp av IP55 och IP57 betyg, en branschstandard som säger att mobilen är vatten – och dammtät, vilket även många test har visat. Vattentät Sony Xperia Z har doppats i en pool, tagits upp och omedelbart använts i oberoende tester utan problem. Att filma under vattnet fungerade också utan problem, förutsatt att du började spela in innan telefonen blir nedsänkt under vatten.  Dock är vattentäta Sony Xperia Tablet Z (i samma serie) inte riktigt användbara under vattnet, eftersom skärmen ser vattendroppar som händer och kan börja agera helt galet.

Mobiler som är vattentäta i framtiden

Så vad krävs det för att göra en vattentät mobil år 2013? Både Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4 Active är lika tunna som alla andra moderna mobiler. Vattentäta telefoner kräver uppenbarligen inte tunga otympliga höljen längre. Fortfarande finns det dock några uppoffringar som måste göras för att hålla vätskor ute: alla portar (hörlurar och Micro USB) på Xperia Z skyddas av krångliga klaffar, medan du kommer undan med bara en flikdörr på laddningsporten på S4 Active, vilket lämnar hörlursuttaget lättillgängligt. Att behöva fippla med en flikdörr varje gång du behöver ladda din telefon är irriterande. Det skulle enkelt kunna lösas genom att integrera trådlös laddning in i enheten, men varken Z eller S4 Active har trådlös laddning, något vi förhoppningsvis får se i framtiden.

Dessutom kan dessa telefoner inte gå djupt under vatten, de tål inte heller flera minusgrader och extrema stötar som äldre robusta mobiler har kunnat hantera. De är inte fullt robust och tålig, bara mycket tåligare än de flesta nya android mobiler.

Poängen är dock att det inte verkar krävas så mycket för att göra en vattentät android mobil i dessa dagar. Täta upp portarna, mikrofon och högtalare, lägga en packning till batteriluckan, kanske belägga inredet med ett vattentät nano-hölje, och du är klar. De dagar då det krävdes en otymplig robust mobil för att skydda mot väder och vind kan vara bakom oss, nu behöver normala människor inte dalta så mycket med sina mobiler som de är vana vid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s